Hyppää pääsisältöön

Saavutettavuusseloste

Tämä seloste on laadittu 16.6.2021.
(Selostetta on päivitetty viimeksi 1.7.2021.)

Sivuston saavutettavuuden on arvioinut CGI 15.6.2021.

Tässä saavutettavuusselosteessa kerrotaan, miten explorearchipelago.com-sivustolla noudatetaan lakia digitaalisten palvelujen tarjoamisesta, mitä puutteita sivuston saavutettavuudessa on ja miten voit antaa meille palautetta saavutettavuusongelmista.

Saavutettavuuden tila:

Explorearchipelago.com-verkkosivusto täyttää pääosin lain vaatimat A- ja AA-tason saavutettavuuskriteerit (WCAG-kriteeristö 2.1).

Sisällöt tai toiminnot, jotka eivät vielä ole täysin saavutettavia (WCAG-kriteerien mukaan):

- Mobiilinavigaatio: näppäimistöllä ruudunlukijaa käyttäessä kohdistus siirtyy valikon takana oleviin linkkeihin. Jos ruudunluku ei ole päällä, ei kohdistus tartu vääriin linkkeihin. Ruudunlukijalla pääsee mobiilileveydellä selatessa myös suljettuun navigaatioon, mikä on hämmentävää. (WCAG 2.4.3)

- Kartan värien kontrastit eivät ole riittävät. Palvelussa käytetään Googlen karttapohjia eikä Googlelta ole toistaiseksi saatavissa vaatimukset täyttävää karttaa. (WCAG 1.4.11)

- Sivustolla on paljon linkkejä ja painikkeita, jotka avautuvat toisessa palvelussa, mutta tätä ei ole indikoitu millään tavalla käyttäjälle. Google-kartalle reitin esittävissä linkeissä on perässä ulkoiselle sivulle avautumista indikoiva ikoni, mutta näin ei ole kaikissa ulkoisissa linkeissä. (WCAG 2.4.4, 3.2.4)

- Sivuston alatunnisteen kuvalinkit ohjaavat käyttäjän pois sivustolta, eikä tästä ole kerrottu käyttäjälle. Ulkopuoliset linkit eivät avaudu uuteen välilehteen, vaan suoraan samassa välilehdessä. (WCAG 2.4.4, 3.2.4)

- Tekstivastineet: Sivustolla olevissa tekstivastineissa esiintyy puutteita. Esimerkiksi sivuston alatunnisteessa olevien logo-linkkien tarkoitusta ei ole kerrottu logojen yhteydessä. Logojen tekstivastineet (alt-tekstit) eivät ole kaikilta osiin riittävän kuvaavia: Skärgårdsstiftelsen-logon tekstivastine "skargardsstiftelsen" ei ole riittävän kuvaava, eikä sen kirjoitusasu ole oikein. (WCAG 1.1.1, 1.4.5, 2.4.4, 2.4.6, 2.5.3)

- Ennen karttaa on ohje näppäimistöoikopoluista, mutta pelkkää näppäimistöä käyttäen tätä ei löydä, kun mitään visuaalista vinkkiä painikkeesta ei tule. (WCAG 2.4.1)

- Kartalla olevalla paikkamerkillä ei ole kohdetta kuvaavaa tekstivastinetta ja ruudunlukuohjemalla ne luetaan "button". Kartalla olevan paikkamerkin kohdetta ei voi tällöin tietää, ellei näe missä kohdassa merkki kartalla on. (WCAG 2.4.4)

- Sivuston etusivu: Sivun kieleksi on koodiin merkitty suomi, vaikka sivun sisältö on (pääosin) englantia. (WCAG 3.1.1, 3.1.2)

- Suomen saaristo -sivu: Sivun otsikko on kuvan päällä. Vaikka valkoinen teksti erottuu melko hyvin tummahkolta vihreältä tai siniseltä kuvalta, voi tekstin taustalla oleva kuva häiritä tekstin hahmottamista. (WCAG 1.4.3)

- Kohteet -sivu: Read more -linkin teksti on sama kuin kohteen url, eikä se kuvaa riittävästi kohdetta. (WCAG 2.4.4)

- Yksittäisen kohteen sivu: Sivulla oleva linkki kohteen omalle nettisivulle näkyy tekstilinkkinä "Website", jonka edessä on nuoli-ikoni. Nuoli-ikonilla ei ole tekstivastinetta, eikä sitä huomioida ruudunlukuohjelmalla. Pelkkä linkkiteksti ei kuvaa ohjelmallisesti riittävällä tasolla linkin toimintaa. Ruudunlukijalla selatessa käyttäjä ei saa tietoa siitä, että linkki aukeaa toiseen palveluun. (WCAG 2.4.4, 3.2.4)

- Kartta: Sivustolla on käytetty iframe-elementtiä kartalle, mutta sillä ei ole otsikkoa (title). (WCAG 4.1.2)

Ei kuulu lainsäädännön piiriin

Verkkopalvelusta ulos ohjaavien linkkien takaa löytyvä digitaalinen palvelu tai verkkosivusto on kyseisen palvelun tarjoajan vastuulla ja sen saavutettavuus on kuvattu omassa saavutettavuusselosteessaan.

Huomasitko saavutettavuuspuutteen verkkosivustollamme?

Pyrimme jatkuvasti parantamaan Explorearchipelago.com-sivuston saavutettavuutta. Jos löydät ongelmia, joita ei ole kuvattu tällä sivulla, ilmoita niistä meille ja teemme parhaamme puutteiden korjaamiseksi. Vastaamme yleensä viikon sisällä. Lain mukainen vastausaika on enintään 14 vuorokautta.

Anna saavutettavuuspalautetta tällä verkkolomakkeella

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo saavutettavuusvaatimusten toteutumista. Jos et ole tyytyväinen palvelusta vastaavalta saamaasi vastaukseen tai et saa vastausta lainkaan kahden viikon aikana, voit tehdä ilmoituksen Etelä-Suomen aluehallintovirastoon. Etelä-Suomen aluehallintoviraston sivulla kerrotaan tarkasti, miten valituksen voi tehdä ja miten asia käsitellään.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto
Saavutettavuuden valvonnan yksikkö
www.saavutettavuusvaatimukset.fi
saavutettavuus(at)avi.fi
puhelinnumero vaihde 0295 016 000

Laki digitaalisten palvelujen tarjoamisesta (306/2019)

Tämä verkkosivusto on julkaistu 1.7.2021.